четверг, 3 октября 2019 г.

Терміни з навчальної дисципліни "Гігієна фізичних вправ"


Гігієна фізичних вправ
Гігієна (від греч. hygieinos — здоровий) одна з найстаріших галузей медичних знань, наука, ціль якої — охорона здоров'я й профілактика захворювань людини. Це наука про збереження, зміцнення й підвищення здоров'я суспільства.
Гігієна фізичного виховання й спорту це наука про вплив різних факторів, пов'язаних із заняттями фізичною культурою й спортом, на здоров'я людей: умов зовнішнього середовища, у яких протікають заняття фізичними вправами; організації й змісту занять фізичними вправами; обсягу й інтенсивності фізичних навантажень у процесі занять фізичними вправами; характеру харчування; технічного оснащення й екіпірування спортсменів.
Мета гігієни фізичного виховання й спорту – профілактика різних захворювань, пов'язаних із впливом факторів фізичної культури й спорту в осіб, що займаються фізичними вправами, підвищенні оздоровчої ефективності занять фізичними вправами на основі створення оптимальних умов, організації й змісту занять фізичною культурою й спортом.
Предметом гігієни фізичного виховання й спорту як науки є вивчення процесу взаємодії організму людини з різними факторами фізичної культури й спорту.
Основне завдання гігієни фізичного виховання й спорту складається з розробки заходів для попередження можливого несприятливого впливу різних факторів фізичної культури й спорту, поліпшенні стану здоров'я, фізичного розвитку, підвищенні загальної й спортивної працездатності осіб, що займаються фізичною культурою й спортом.
Здоров'я – це стан повного фізичного, духовного і соціального благополуччя, а не тільки відсутність хвороб та фізичних недоліків.
Здоров'я – це стан зовнішньої і внутрішньої рівноваги людини з самим собою та навколишнім світом на духовному, психологічному і фізичному рівнях, здатність на високому рівні виконувати біологічні та соціальні функції.
Біоритми - закономірність чергування біологічних процесів, властивим усім тваринам і рослинам на землі.
Абсолютна вологість — пружність (мм рт. ст.) або кількість водяних парів (г), що перебувають тепер в 1м3 повітря.
Максимальна вологість - пружність водяних парів (мм рт. ст.) при повному насиченні повітря вологою при даній температурі або кількість водяних парів (г), необхідне для повного насичення 1 м при тій же температурі.
Відносна вологість - відношення абсолютної вологості до максимального, виражене у відсотках, іншими словами - відсоток насичення повітря водяними парами в момент спостереження.
Швидкість руху повітря - істотний фактор, що надає значний вплив на теплообмін людини.
Погода - це складний динамічний комплекс різних атмосферних факторів, який впливає на людину й умови її життя.
Клімат - це багаторічний режим погоди в даній місцевості, обумовлений закономірностями метеорологічних процесів.
Мікроклімат - це кліматичні умови якої-небудь ділянки місцевості, які обумовлені або природні фактори, або створені штучним шляхом (мікроклімат курортів, зони зелених насаджень, населених пунктів, стадіонів, спортивних залів і ін.).
Очищення води — це звільнення її від зважених часток з метою поліпшення фізичних властивостей (усунення мутності й кольоровості).

Комментариев нет:

Отправить комментарий