среда, 16 октября 2019 г.

Терміни з навчальної дисципліни "Лікувальна фізична культура"


 Засоби ЛФК - фізичні вправи, використовувані з лікувальною метою, і природні фактори природи.
Пасивні вправи - виконувані за допомогою інструктора без вольового зусилля хворого, при цьому активне скорочення м'язів відсутнє.
Активні вправи - можуть виконуватися в полегшених умовах, тобто з усуненням сили ваги, сили тертя, реактивних м'язових сил (наприклад, згинання в ліктьовому суглобі з опорою на горизонтальну поверхню чи столу відведення нижньої кінцівки, сковзаючи по площині постелі й ін.).
Рефлекторні вправи — вплив на визначені м'язові групи за допомогою напруги інших м'язових груп у значній мірі віддалених від тренуємих.
Спеціальні дихальні вправи — активний засіб профілактики і боротьби з легеневими ускладненнями, особливо в гострому періоді.
Механотерапія — форма ЛФК, основним змістом якої є дозовані, ритмічно повторювані фізичні вправи на спеціальних чи апаратах чи приладах з метою відновлення рухливості в суглобах (апарати маятникового типу), полегшення рухів і зміцнення м'язів (апарати блокового типу), підвищення загальної працездатності (тренажери).
Трудотерапія — це активний метод відновлення порушених функцій і працездатності в хворих за допомогою трудових операцій.
Система масажу - особливості техніки та методики його виконання, спрямовані на досягнення поставленої мети згідно наукових досягнень, а також з урахуванням, обрядо­вих, культових та побутових характерностей тієї місцевості, де він застосовується.
Масаж це механічне подразнення поверхневих тканин люди­ни з метою отримання певної відповідної реакції з боку її організму.
Погладжування це прийом, при якому розслаблена кисть ма­сажиста ковзає по поверхні тіла масажованого, щільно притиснув­шись до неї, але не зрушує шкіру у складки огинає усі нерівності.
Зигзагоподібне погладжування — аналогічне попередньому, проводиться з тих же вихідних положень, що й прямолінійне, але при цьому кисть, що масажує рухається у вигляді хвилястої лінії.
Вижимання це прийом, при якому рука масажиста ковзає по поверхні тіла масажованого, притиснувши тканини до кісткової основи, віджимаючи їх від рідини.
Розминання це прийом яким, масажовані тканини розтягу­ються, перетираються і віджимаються уздовж м 'язових волокнин.

Спортивний масаж -  застосовується для поліпшення функціонального стану спортсмена, його спортивної форми, зняття стомлення, підвищення фізичної працездатності і профілактики травм і захворювань опорно-рухового апарата.
Реабілітаційний масаж - застосовується при функціональному лікуванні і відновленні фізичної працездатності спортсмена після тривалих перерв у тренуваннях, після оперативних утручань (видалення менісків, операція на ахіловому сухожиллі й ін.).
Гігієнічний масаж - активний засіб профілактики захворювань і відходу за тілом для збереження нормального функціонального стану організму, зміцнення здоров'я.
Самомасаж — це така форма масажу, при якій людина масажує самого себе.
Парний масаж - застосовується після ранкової гімнастики, у сауні, перед спортивними змаганнями і після них, а також перед спортивними тренуваннями і по закінченні їх.
Комбінований масаж — це сполучення апаратного масажу з класичним чи сегментарним масажем.
Гіпертонічні стани - тривале підвищення артеріального тиску вище рівня належних величин.
Гіпотонічні стани - стійке зниження артеріального тиску, що виникає в дітей у результаті нейроциркуляуторованих порушень, рідше - у результаті недостатньої функції нирок, щитовидної залози, гіпофіза.
Міокардит - неспецифічний міокардит, запальне захворювання серцевого м'яза, що виникає як ускладнення різних захворювань: вірусних інфекцій, ангіни, скарлатини.
Пороки серця вроджені - результат патологічного формування серця й великих судин у періоді ембріогенеза.
Пороки серця придбані - органічні поразки клапанного апарата.
Ревматизм - хронічне інфекційно-алергійне захворювання із системною поразкою сполучної тканини, що дозволяє віднести його до коллагенозам.
Серцева недостатність - стан, при якому серце не забезпечує потреб організму в кровопостачанні.
 Фітбол у перекладі з англійського означає м'яч для опори, використовуваний в оздоровчих цілях.
Око людини — своєрідна оптична камера із світлочутливим екра­ном — сітківкою та світлозаломлюючими засобами — рогівкою та кришталиком.
Сітківка — це продовження зорового нерва.
Кришталик — двояковипукла лінза, яка вловлює світло та зображення, і фокусує їх на сітківці.
Ушиб —ушкодження тканин, що супроводжується розривом кровоносних капілярів; особливо страждають при цьому м’які тканини, що доторкаються до підлягаючої кістки.
Гемартроз - крововилив у порожнину суглоба.
Менісцити - ушкодження менісків.
Паратеноніт (крепитирующий тендовагініт) - це асептичне запалення сухожильних піхв при повторюваній травматизації.
Спірографія - метод графічної реєстрації подиху.

Комментариев нет:

Отправить комментарий